Vitkål - Billigt och enkelt!

En mycket billig grönsak som går att variera i all oändlighet, vitkålen.
 
Är den ända vitkålssalladen du äter den från pizzerian? Du är troligen inte ensam. Att bara äta vitkål är inte superduper gott. Här kommer några enkla recept på vad du kan göra med vitkålen.
 
Idag serverades blodpudding här hemma och vi hade vitkål i kylen. Till blodpudding brukar man äta lingonsylt, men den ar slut. Istället fanns det lingon i frysen och jag valde därför att blanda dem med lite vitkål, en morot och en vinägerdressing.
 
Recept:
Vitkål
Morot
Lingon
1/2 dl Vatten
1/4 dl Äppelcidervinäger
1/4 dl Olivolja
2 msk Honung
Salt
Svartpeppar
 
Hyvla vitkålen med en osthyvel eller en mandolin. Riv moroten. Blanda vitkålen med moroten och lingonen.
 
Koka upp vatten, vinäger, olja, honung, salt och peppar. Häll över salladen och rör om. Häll bort överflödig dressing och servera.
 
Ett annat tips är att göra en god cole slaw.
 
Recept:
200 g Vitkål
200 g Morötter
1 äpple
1 dl Creme fraiche
1 tsk Dijonsenap
2 tsk Honung
Salt
Peppar
 
Rör ihop creme fraiche med senap, honung, salt och peppar. Riv morötterna och äpplet, hyvla vitkålen. Blanda allt i en skål och låt stå lite innan servering.
 
Den typiska cole slawn innehåller inte äpple, dessutom innehåller den ofta majonnäs men jag tycker den blir betydligt fräschare utan majonnäsen och får en god smak av äpplet.
 
Förutom dessa två förslag kan man alltid göra sin egna pizzasallad, blanda kålen med konserverad annans, eller steka den in ugnen.
 
/Evelina
   
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0