Mild chiligryta

Har länge gått och funderat på hur ett perfekt recept till en god chili skulle se ut. Efter att läst en massa andra recept och spånat en hel del var det igår kväll dags att testa grytan. Jag är nöjd med resultatet, men min familj är lite styrkekänsliga så jag spädde faktiskt ut den lite mot slutet. Därför kallar jag den mild!
 
Chili är väldigt enkelt att göra. Lite förberedelser sen står den där och gottar till sig för sig själv på spisen utan större ansträngning.
 
 
 
Recept:
1 kg Högrev
5 dl Mörkt öl
400 g Krossade tomater
2 st Gula lökar
3 st Vitlöksklyftor
1 st Anchochili
2 dl kokvatten från ancochilin
2 st Röda chilifrukter
2 msk Spiskummin
2 msk Mjöl
1,5 msk Oxfond
1 msk Kakao
1 msk Oregano
0,5 msk Koriander
0,5 msk Chilipulver
1 tsk Kanel
1 tsk Liquid smoke
1 pkt Bacon
Hur gör man?
Skär högreven i grytbitar och bryn i en stekpanna med margarin. Lägg över bitarna i en stor gryta.
Koka upp 5 dl vatten och lägg ner anchochilin, sjud i ca 5 min. Ställ chilin åt sidan.
Fräs lök, vitlök och chili en panna och tillsätt sedan de torra kryddorna som du låter svettas lite.
Häll lökblandningen och de krossade tomaterna i grytan.
Häll lite av ölen i stekpannan där du fräste löken och sedan ner med all öl i chilin.
Mixa anchochlin med lite av kokvattnet och häll ner i grytan.
Tillsätt slutligen liquid smoke och 2 dl av kokvattnet från anchochilin.
Låt grytan puttra i minst 2 timmar.
Stek baconet och rör ner i grytan innan servering.
 
Servera med tortilla bröd, tomatsalsa med koriander, guacamole, gräddfil, riven ost, picklad rödlök och en god dryck!
 
 
Tillbehör:
Recept
Picklad rödlök
3 dl Vatten
2 dl Socker
1 dl Ättika
2 st Rödlökar
 
Koka upp lagen och se till att sockret löser sig. Skiva rödlöken tunt och lägg ner i lagen. Låt svalna innan servering. Förvara i en burk i kylskået
 
Recept
Mild Guacamole
3 st Avokado
Färsk koriander
1/2 Tomat
1/2-1 Vitlöksklyfta
1/2-1 Lime, saften
Salt
Vitpeppar
 
Skär avokadon i mindre bitar, Blanda med resterande ingredienser och smaka av. Vill man ha lite mer sting i guacamolen kan man tillsätta chili.
 
Recept
Tomatsalsa med koriander
300 g Körsbärstomater
1 kruka Färsk Koriander
1/2 msk Olivolja
1/4 msk Vitvinsvinäger
1/4 msk Honung
 
Skär körsbärstomaten i 4 delar. Grovhacka koriandern, även stjälkarna. Blanda olivolja, vinäger och honung. Rör ihop allt i en skål.
 

/Evelina