Rabarberpaj med marängtäcke
Fick lite baksug och bestämde mig för att testa en ny form av rabarberpaj med maräng på. Tyvärr sjönk marängen när jag tog ut den.
Pappa fick med pajen till jobbet och en fick mormor. Pappas tog i alla fall slut så den var nog ätbar!
Den här pajen ska göras om man har lite mer tid. För mig tog det nog 3 timmar om man räknar med kylning av deg, förberedelse av fyllning, förgräddning av pajskal och tillverkningen av marängen.
Recept
Pajdeg
4 dl Vetemjöl
3/4 dl Socker
150 g Margarin
2 Äggulor
1 tsk Vaniljsocker
Fyllning
1 l Rabarber
2 dl Socker
2 msk Maizena
Potatismjöl
Vaniljsocker
Maräng
3 Äggvitor
2 dl Socker
Gör på detta vis:
Pajdeg
-
Blanda alla ingredienser i en matberedare. Kör tills degen har blivit fast
-
Knåda degen och kavla sedan ute den. Degen ska vara större än själva pajformen.
-
Täck pajformen med degen och ställ den svalt i 30 min.
-
Nagga degen och förgrädda i 200 grader i 10 min eller tills den har fått färg.
Fyllning
-
Rensa rabarbern och skär i bitar.
-
Lägg i en kastrull med sockret och låt sjuda i 20 min eller tills den har fått en tjockare konsistens.( blir den inte tjock nog, tillsätt maizena)
-
Låt svalna.
Maräng
-
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vispa sedan ner lite socker i taget.
-
Lägg marängen i en spritspåse.
Pajen
-
Ta ut pajskalet och häll i fyllningen.
-
Spritsa på marängen.
-
Grädda pajen i 200 grader i ca 15 min ( tills marängen fått en gyllenbrun färg).
Tips
-
Kavla ut degen på ett bakplåtspapper med lite mjöl på, då fastnar inte degen i bakbänken och det blir mycket enklare att lägga den i pajformen.

/Evelina
Kommentarer
Trackback